Lokalradioerne i Brønderslev

GYS, GRU OG GODE BØGER

14-10-2020

Gitte Winniche giver gode råd til Halloween-læsning

 

Gys, gru og gode bøger

 

Halloween er lige om hjørnet, så hvad kunne være mere oplagt end at få et godt gys i sikkerhed hjemme i sofaen.
Litteraturformidler Gitte Winneche fra Brønderslev Bibliotek kommer her med sit bud på gode og gruopvækkende oplevelser.

 

Gitte Winneche, som er litteraturformidler på Brønderslev Bibliotek, har læst gysere – eller horror, som det også kaldes – siden sine helt unge teenageår, hvor hun opdagede Stephen King.

For hende er det gode litterære gys noget helt specielt:

                     

”Det er både skræmmende og lystfyldt på én gang, når du dykker ned i en god gyser, og det kan mærkes i hele kroppen.
Det helt fantastiske ved at læse gysere er jo, at det er fiktion.
Jeg kan opsøge de mest uhyggelige scenarier, men jeg ved, at jeg overlever, for det er ikke virkeligt,” siger hun.
Har du mod på en god halloweenbog, kommer her Gittes bud på, hvad du skal læse.

 

 

Gyserkongen King

 

Stephen King er i manges bevidsthed den moderne gysergenres arketype, og han er da heller ikke til at komme udenom, hvis man gerne vil prøve kræfter med genren.

Mest kendte er måske ”Ondskabens hotel” (1977) og ”Det onde” (1986), der handler henholdsvis om et besat hotel og en ildevarslende klovn.

De er begge meget anbefalelsesværdige, men også en kende lange.

                     

Vil man gerne prøve noget lidt mindre kendt, som samtidig også er lidt mere overskueligt i sidetal, anbefaler jeg ”Dyrekirkegården” (1983) og ”Dræberhunden Cujo” (1981). ”Dyrekirkegården” er historien om en dreng, der mister sin kat og uforvarende begraver den på en indiansk begravelsesplads, hvor de døde ikke altid forbliver døde.

 

Vi fortsætter i dyresporet, for ”Dræberhunden Cujo” handler om en hund, som får rabies og begynder at angribe.

Det er en af mine yndlingsgysere, for den får simpelthen hårene til at rejse sig, og slutningen er decideret ubehagelig – på den helt rigtige måde.

 

 

Det klassiske gys

 

Gyseren er en ældgammel genre, men klassikerne er ofte en smule mere underspillede, men ikke mindre uhyggelige af den grund.

Min favorit er helt sikkert ”Frankenstein” (1823) af Mary Shelley.

Den er simpelthen så grum og samtidig meget sørgelig – det er svært at undgå at føle med monstret, som videnskabsmanden Frankenstein får skabt.

 

En anden favorit er ”Rebecca” (1938) af Daphne du Maurier, som er en gotisk fortælling om en kvinde, som gifter sig med en enkemand, men kan man nu også være helt sikker på, at den tidligere kone er væk? ”Rebecca” er også netop blevet genindspillet som film og har premiere på Netflix den 21. oktober, så du kan passende læse bogen først og se filmen bagefter.

 

Desuden er der selvfølgelig ”Dracula” (1897), vampyren over dem alle, af Bram Stoker.

Det er en klassisk 1800-talsroman med et lidt bedaget sprog og endeløse beskrivelser, men den iboende uhygge, der gennemsyrer hele bogen, er uforlignelig.

 

Lidt i samme boldgade finder vi romanen ”Dr. Jekyll og Mr. Hyde” (1886) af R. L. Stevenson.

Vi befinder os i London i 1800-tallet, hvor den pæne og respektable dr. Jekyll har opfundet en mikstur, som spalter hans personlighed i to.

Efter mørkets frembrud forvandler han sig til den ondskabsfulde mr. Hyde, og bogen er præget af en fornemmelse af fordækthed og mystik.

 

 

For de lidt yngre

 

Gyserbøger er bestemt ikke kun for voksne.

I kan få en rigtig (u)hyggelig stund ud af at klumpe jer sammen under tæppet som familie og læse højt for hinanden. Neil Gaimans ”Coraline” (2002) er en dyster fortælling om en pige, som finder en indgang til en parallelverden, som ligner hendes egen til forveksling, og så alligevel ikke.

”Coraline” er især godt til de 11-13-årige, der har mod på noget uhygge.

Et andet bud på højtlæsning kunne være ”Heksene” (1983) af Roald Dahl, som er særdeles velegnet til familier, der savner en højtlæsningsbog med noget uhyggeligt.

Hekse er alle steder, de er farlige, og de hader børn, så det er rimeligt uheldigt, at hovedpersonen er eneste barn på et hotel fyldt med hekse.

Den er både uhyggelig og med steder, hvor man kan grine, og er god til børn mellem 9 og 11.

Vil I gerne læse noget om halloween, der helst ikke skal blive alt for uhyggeligt, skal I have fat i "Villads fra Valbys uhyggelige halloween" (2016) af Anne Sofie Hammer.

Villads glæder sig til halloween, for så skal man klædes ud, og man må skræmme de små børn. Det er en sød, fantastisk og rar bog for de 4-8-årige. 

 

 

Mod på mere?

 

På Brønderslev Bibliotek hjælper vi selvfølgelig gerne med at få bestilt bøgerne hjem, og mange af titlerne findes også som lyd- eller e-bøger på eReolen.

Vi kan også hjælpe med at finde endnu flere bud på gode gys for store og små, når du er nået listen her igennem.

Rigtig god fornøjelse med uhyggen.

 

Ultimate Web A/S