Lokalradioerne i Brønderslev

LÆSEOPLEVELSER OM SEKSUELLE MINORITETER

06-10-2021

LGBTQ+ til voksne

Af kulturformidler Josephine N.B. Valentin

 

Brønderslev Biblioteks kulturformidler Josephine N.B. Valentin fortæller om LGBTQ+ i bøgernes verden og giver sit bud på nogle gode læseoplevelser, som kan gøre dig klogere på området.

 

Gennem de sidste par år er der kommet øget fokus på litterær repræsentation af minoriteter, bl.a. LGBTQ+.
Det sker, så størstedelen af befolkningen, som ser sig selv som heteroseksuelle og ciskønnede, har noget at få en forståelsesramme ud fra, og så folk, som er queer, kan finde sig selv og forstå sig selv via litteraturen.

De seneste år har vi set nogle store bestsellere have LGTBQ+-temaer såsom Leonora Christina Skovs bestseller Den der lever stille, hvor Leonora fortæller om sit forhold til sin mor, der ikke ville acceptere, at hendes datter var lesbisk. Også bogen Et lille liv af Hanya Yanagihara har et LGTBQ+-tema. Her er fire venner i centrum til start, men langsomt handler bogen mere og mere om Jude. Tre af de fire personer er ikke heteroseksuelle, men homoseksuel, biseksuel og aseksuel. Tendensen ses også i film som Call me by your name, der er baseret på en bog, og de to biografiske film om Elton John (Rocketman) og Freddie Mercury (Bohemian Rhapsody).

 

Sammentrækningen LGBTQ+ og det farvestrålende regnbueflag er et symbol for folk med en anden seksuel præference end blot det modsatte køn. Derudover er det også et symbol for folk med en anden kønsidentitet end den, de er givet ved fødslen. Bogstavkæden LGBTQ+ er meget længere, og derfor bruges der et plus. At være queer i den ene eller anden forstand har mange udtryk og navne, som altså bliver inkluderet i kæden. De fem bogstaver i den korte kæde er Lesbian (lesbisk), Gay (homoseksuel), Bisexual (biseksuel), Transgender (transkønnet) og Queer.

 

Bag litteraturen findes der masser af forfattere, som er queer. Selvom forskere er usikre på mange ting om William Shakespeare, er det rimelig bredt anerkendt, at flere af forfatterens største kærlighedsdigte er skrevet til en eller flere mænd.
Forfatteren Herman Melville bag Moby Dick var til mænd, og fra Danmark kan vi nævne den verdenskendte H.C. Andersen samt Herman Bang.

Det er altså ikke noget nyt, men det er noget nyt, at vi taler så åbent om det.

På biblioteket har vi mange gode bøger, hvor det at være queer i den ene eller anden forstand er en del af fortællingen.
Det er smukke, gode og vilde bøger, men måske allervigtigst er det bøger som alle andre bøger.
Det er gode læseoplevelser, som har fokus på sproget og på indholdet.
Det er bøger, som du endelig ikke må snyde dig selv for. Her er et udvalg.

 

 

De udødelige af Chloe Benjamin

Fire søskende får spået den præcise dag, hvorpå de skal dø. Ingen af dem tror på det, men alligevel former det deres liv. Vi er med dem på de fire skæbnesvangre dage.

 

Sapfo af Sapfo

Sapfo er en digtsamling skrevet i antikkens Grækenland af den største kvindelige digter. Den er nyoversat og så spændende.
Den giver et helt andet indblik i, hvordan kvinder tænkte og følte på den tid, samtidig med at den er til at forstå også i en nutidig kontekst.

 

Det langsomme liv af Abdellah Taïa

Intens roman med flere konfliktfelter som kulturskel, homoseksualitet og immigration. Bogen tager en med ind i, hvordan det er at leve både som immigrant i Paris og homoseksuel.

 

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong

Bogen er skrevet som breve fra en søn til en mor. Her kommer han ind på mange ting og især ting, som han ikke rigtig kan sige. Vi kommer igennem hele hans liv, og det er ikke småting, han har oplevet. Medrivende og meget smukt sprog.

 

Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet af Bjørn Rasmussen

Bogen foregår på en rideskole, hvor 15-årige Bjørn forelsker sig i en mand, der er 20 år ældre end han. De indleder et forhold, hvor magten er skævt fordelt.

 

Antityskland af Nikolaj Tange Lange

Aaron og Caspar danner par og driver sammen en boghandel, som også udbyder en række forskellige arrangementer. Særligt ét arrangement bringer sindene i nabolaget i kog, og inden de får set sig om, ligger de i åben nabokrig.

 

Hvem slog min far ihjel af Édouard Louis

En selvbiografisk roman om Édouard Louis og hans far, der efter et hårdt liv er så fysisk nedbrudt, at han ikke længere kan passe sig selv. Men hvem bærer skylden for farens hårde afslutning på livet? Forfatteren har to bøger udgivet på dansk, og begge er korte, men rummer meget.

 

Et fuldstændigt fantastisk fænomen af Hank Green

Der dukker noget mærkeligt op på jorden fra den ene dag til den anden. Hovedpersonen filmer det og bliver verdenskendt, men det har store konsekvenser – for magt og berømmelse kommer ikke gratis. Og hvad sker der med verden?

 

Er du interesseret i flere bøger med LGBTQ+ som omdrejningspunkt, er du meget velkommen på bibliotekerne i Brønderslev, Dronninglund og Hjallerup samt Det Mobile Bibliotek, hvor vi står klar til at hjælpe.

 

Ultimate Web A/S