Lokalradioerne i Brønderslev

MUSEERNE

09-02-2017

Foredrag om Den Kolde Krig

Året er 1957.

Den engelske oliedamper "British Lady" ligger ud for Frederikshavn og venter på, at lodsbåden "Gnisten" ankommer.

Umiddelbart ligner hun alle de andre handelsskibe, der jævnligt frekventerer den nordjyske havneby.

 

Det, hun foretager sig, er dog langt fra normalt for et civilt tankskib! Hun venter på, at teknikere fra Frederikshavn ankommer, så hun kan gå i gang med at losse sin last af flere tusinde liter krigsvigtig olie til en lille bøje, der ligger et par kilometer syd for byen.

Bøjen er knyttet til den 650 km. lange olieledning, der skulle forsyne de tørstige danske og tyske jagerfly med brændstof.

 

Museumsinspektør ved Museerne i Brønderslev Kommune, afdeling Vildmosemuseet Nikolaj Hyttel fortæller:

"Den Kolde Krig er i dag noget, der synes uendelig langt væk, men sporene efter den kan vi stadig finde i og under landskabet.

Efter 2. Verdenskrigs afslutning stod man med en ny fjende i form af Sovjetunionen, og derfor gik man i Danmark og i resten af Vesteuropa i gang med at opruste til en ny krig. Vendsyssel blev omdannet til en veritabel fæstning, hvor man blandt andet på den jyske østkyst tog de tyske bunkers i brug for at have et bolværk mod en russisk invasion."

 

Torsdag den 16. februar kan man på Brønderslev Bibliotek høre museumsinspektør Nikolaj Hedegaard Hyttel fortælle om de hemmeligheder, der knyttede sig til Vendsyssel under Den Kolde Krig.

Nikolaj vil blandt andet løfte sløret for de massegrave til de tusinder af civile, der ville omkomme, hvis bomben faldt over Nordjylland, og hvordan Niels Juels kanoner igen skulle forsvare vendelboerne, hvis russerne skulle forsøge at gå i land i det nordjyske.

 

Spørgsmålet er dog, om disse anlæg overhovedet var hemmelige?

 

Foredraget begynder kl. 15.00 og koster 50 kr.

Museet står for salg af kage og kaffe.

Billetter kan købes på bibliotekets hjemmeside.

 

 

Hvor og hvornår?

Brønderslev Bibliotek
Torsdag den 16. februar 2017 klokken 15:00.

 

Ultimate Web A/S